Základné pravidlá na zastavenie vypadávania vlasov

vlasy

Vlasy sú večným problémom asi pre väčšinu žien. Raz nevieme, čo s nimi: farba, dĺžka, strih – to sú však banality. Najhoršie, čo vás v tejto veci môže postihnúť, je ich vypadávanie, prerieďovanie, nedorastanie. Bez ohľadu na to, či si za túto spúšť môžete samé zlou starostlivosťou, alebo to majú na svedomí zdravotné problémy (väčšina žien si ich nemusí byť vedomá), prípadne genetika, je to skrátka prúser ako hrom, ktorý vám rozhodne nepridá na spokojnosti samej so sebou, ba dokonca pomaly začne ukrajovať z vášho sebavedomia. Ak vás doteraz zožierali len nejaké kilá navyše, tak sa kvôli rednúcim vlasom rozhodne „zabavíte“ viac. Komplexy a sťažnosti vašich kamošiek na malé prsia, široké boky, veľkú riť, tučné stehná a pod. vám budú zrazu pripadať ako totálne somariny oproti tým chumáčom vlasov, ktoré denne opúšťajú vašu korunu krásy. Ak vás teda tento problém postretol, v tomto článku si zhrnieme pár kľúčových, užitočných (aj osvedčených) rád.

1. Skúste na nejaký čas úplne obmedziť akékoľvek zaťažovanie.

Tento krok je asi najťažší, keďže sme denne zvyknuté používať množstvo rôznych prostriedkov na úpravu účesu a dosiahnutie požadovaného efektu. Ale je to základ, ktorý ohromne pomôže! Prestaňte sa aspoň pol roka farbiť, používať žehličky, kulmy, fény, laky na vlasy, tužidlá atď.; neumývajte vlasy horúcou vodou a nesťahujte ich úplne nafest do copov/drdolov.

Dnes síce existujú kadejaké šetrné farby, kúry a pod. s rôznymi olejmi a zložkami, ktoré vlas obalia a chránia pred ďalším poškodením a bla bla. ALE, stále je to chémia. Opýtajte sa samé seba, ako často svoje vlasy takýmito vecami trápite? Doma máte taký sprej, onakú kúru, kaderníčka zas poradí iný nelacný prípravok a vy neustále len vyhadzujete peniaze za prípravky, ktoré dúfate, že vypadávanie vlasov zastavia. No verte, nič vašim vlasom neprospeje toľko, ako keď im dáte chvíľu vydýchnuť, aby mali čas sa po toľkých experimentoch samé pozviechať. Ľudské telo dokáže zázraky aj samotné! Odľahčite vlasy novým, kratším strihom a pokúste sa to vydržať bez stylingových prípravkov a bez extra úprav za pomoci tepla. Predstavte si, ako sa vaše vlasy trápia, keď na ne čo i len týždenne aplikujete 180 °C… Používajte šetrný šampón, prípadne aj kondicionér, vlasy umývajte len vlažnou vodou a nechajte voľne uschnúť. Uterák prehoďte cez ramená. Neopovážte sa ním viac vlasy drhnúť ani zamotávať do turbana! Stačí, ak prebytočnú vodu jemne z vlasov vytlačíte. A rozhodne ich mokré nerozčesávajte! Ak si umývate vlasy večer, počkajte, kým uschnú, než pôjdete spať.

2. Používajte prírodné prípravky na vlasy.

Reklamy sú síce lákavé, ale viete, ako sa hovorí: dobrý a účinný produkt reklamu nepotrebuje. Dokonca ani prípravky v lekárňach často nezaberajú, len vás budú stáť ďalšie prachy. Vymeňte preto reklamované, drogériové a drahé prípravky za prírodu. Vyskúšajte starý dobrý komunistický žihľavový či brezový šampón, lopúchovú vodu, esenciálne oleje, šampóny z mŕtveho mora či s prídavkom rôznych olejov, byliniek, pšenice, panthenolu… Účinný nálev napr. zo žihľavy si môžete spraviť aj samé doma. Sortiment prírodných prípravkov nájdete v bio obchodíkoch, v špecializovaných predajniach s prírodnou kozmetikou, ale aj na nete. Nečakajte však výsledky po pár použitiach. Chce to veeeeľa veľa trpezlivosti a žiadne stresy. Ak však spojíte prvý a druhý krok tohto zoznamu, výsledky sa dostavia skôr.

3. Obmedzte alkohol a zamerajte sa na stravu.

Je dosť možné, že vám chýbajú nejaké vitamíny. Miesto toho, aby ste však kupovali drahé pirule, ktoré sú síce zamerané na zastavenie vypadávania a podporu rastu vlasov, no nie vždy prinesú výsledky a navyše vás stoja kopu prachov, zmeňte svoj jedálniček. Zaraďte viac strukovín, ovsených vločiek (z tých sa dá robiť skutočne všetko a pre vlasy je to ozaj bomba), sezónneho ovocia, orechov, zelenej listovej zeleniny, pohánky, pite bylinkové čaje, ovocné šťavy a veľa vody (nemusia byť hektolitre). Z času na čas nie je od veci si struhnuť nejakú očistu – nemusí to byť na mesiac, kľudne postačí aj 3-dňová na vode, prípadne zeleninových či ovocných šťavách. Uvidíte, koľko odpadu vaše telo vyplaví. Dôležité však je vyhnúť sa počas takejto očisty náročným aktivitám, vtedy treba len oddychovať a relaxovať. Tým sa dostávame k štvrtému bodu.

4. Obmedzte stres na maximum a relaxujte.

V dnešnej uponáhľanej dobe to síce nie je jednoduché, no keď človek chce, dokáže brať veci s nadhľadom. Stres totiž neohrozuje len vaše srdce, ale aj stav vašich vlasov. Tak zostaňte nad vecou, myslite pozitívne a začnite stres odbúravať napríklad plávaním, bajkovaním, behaním, meditáciou, jogou, tancom, šitím, čítaním, milovaním, prechádzkami prírodou – tá vás zaručene dobije pozitívnou energiou! Vyhraďte si čas na veci, ktoré vás bavia a napĺňajú. Psychická pohoda je na nezaplatenie!

5. Robte si vlasové zábaly, masky, masáže.

Masáž hlavy je dobrá na prekrvenie vlasovej pokožky a tiež vás krásne uvoľní. Pri tejto masáži môžete použiť lopúchovú, žihľavovú alebo inú vodu na vlasy, ako aj rôzne oleje, vhodný je napríklad rozmarínový, olivový, arganový, kokosový či ricínový – to je hotový zázrak! (Pozn.: Ricínový olej je veľmi hustý a na vlasoch sa lepí. Preto je nutné ho zmiešať s iným olejom alebo napr. aj s nejakou maskou na vlasy – kúpenou či domácou.) Raz za týždeň-dva si spravte nejaký zábal; vyskúšajte si spraviť rôzne domáce masky. Pokožku hlavy môžete vymasírovať napr. aj kokosovým olejom, ktorý môžete naniesť aj do dĺžok. Po nanesení oleja či masky vlasy zabaľte do potravinovej fólie a šatky/uteráka a nechajte pár hodín (prípadne cez noc) pôsobiť. Vlasy však potom dobre vypláchnite, aby po aplikácii zmesí s olejom nezostali mastné. Pár kvapiek esenciálneho oleja môžete pridať aj do šampónu.

Viac informácií o účinnosti jednotlivých olejov, o tom, aké vitamíny a aké potraviny pomáhajú v boji proti vypadávaniu vlasov, či recepty na nálevy a domáce masky na podporu rastu vlasov zo surovín „z chladničky“ nájdete na nete. S týmto problémom očividne bojuje čoraz viac žien, tak na záver si dovolím vám zaželať len veľa trpezlivosti a šťastia

Facebook Comments
Written By

Nezvyčajne tvrdohlavá ženská s nezameniteľným úsmevom. Vo voľnom čase, ktorého sa snaží vytvoriť si dostatok, sa venuje zelenej strave, vypeká metále, fláka sa po koncertoch alebo sa zašíva v knihách.