Movielist na víkend: Klubové filmy o láske

movielist

Ak máte chuť zaliezť pod perinu a pozrieť si dobrý film, tento movie list je určený práve vám! Tentokrát som vyberala pre romantické duše, ale nasledujúce filmy chytia za srdce aj tvrdšie povahy. Nečakajte americké romantické komédie. Tieto filmy prinášajú hlbší a reálnejší pohľad na LÁSKU. Pripravte si vreckovky, začíname!

Devět kruhů pekla (Kambodža/Československo, 1987)

Pre kvalitu nemusíme ísť ani ďaleko. V snímke Milana Muchnu, ocenenej na festivale v Cannes v roku 1989, zažiarili naši herci Milan Kňažko a Milan Lasica. Pre mnohých ľudí je tento film neznámy, ja sama som sa k nemu dostala náhodou pri piatkovom prepínaní televíznych programov. Bola som veľmi milo prekvapená, že aj takýto film vznikol v Československu. Osud lásky medzi českým lekárom a kambodžskou tanečnicou v čase genocídy kambodžského obyvateľstva Červenými Kmérmi vás určite nenechá chladnými.

02

Amour/Láska (Francúzsko, 2012)

O tom, že láska nie je len o vzťahu dvoch mladých ľudí, vás presvedčí nasledujúci film. Snímka režiséra Michala Haneke získala množstvo ocenení, a dokonca aj sošku Oscara za najlepší zahraniční film. Anna a George sú učitelia hudby, obaja majú po osemdesiatke a žijú kľudným životom na dôchodku. Anna však po mozgovej porážke ostane závislá na starostlivosti svojho manžela. Pre mňa je to film z kategórie „krásne smutný“. Ukazuje nielen dlhotrvajúcu lásku, ale aj zodpovednosť, ktorú láska prináša. Nie nadarmo sa hovorí „v dobrom aj v zlom“.

amour

Eternal Sunshine of the Spotless Mind/Večný svit nepoškvrnenej mysle (USA, 2004)

Tak toto je film s veľkým F! Má všetko, kvôli čomu si ho zamilujete: dobrý nápad, dej, ktorý vás drží v napätí, skvelé herecké obsadenie, výborné spracovanie, hudbu a samozrejme OSUDOVÚ LÁSKU. V hlavných úlohách Kate Winslet a Jim Carrey. Ak ste ho ešte nevideli hrať v žiadnej vážnej úlohe, v tomto filme vám dokáže, že je Pán herec. Samotný príbeh je o dvoch ľuďoch, ktorí sú k sebe neuveriteľne priťahovaní. Netušia však, že už spolu chodili. Po veľkej hádke v minulosti obaja podstúpili vymazanie spomienok. Dali by ste si aj vy vymazať spomienky na vášho bývalého?

eternal

Så som i himmelen/Tak jako v nebi (Švédsko, 2004)

Ako sa vedia popasovať s témou LÁSKY Švédi? Ten, kto je fanúšikom severskej kinematografie, tuší, že Švédi to proste vedia. Film „Så som i himmelen“ je pre mňa jeden z najkrajších filmov, aké som kedy videla. Na začiatku s dlhším rozbehom deja, ale všetko postupne do seba začne zapadať. A keď film skončil, „ostal“ mi v hlave ešte na pár hodín. Svetoznámy dirigent Daniel musí kvôli zdravotným problémom ukončiť svoju kariéru a vracia sa domov, do malej dedinky. Tu nachádza nové vzťahy, sám seba a nakoniec aj LÁSKU. Okrem výborného filmu, odporúčam rovnako vydarený soundtrack.

Michael Nyqvist og Frida Hallgren i Så som i himmelen

Vida secreta de las palabras, La/Tajomstvo slov (Španielsko, 2015)

Na záver tohto movie listu vám ponúkam film, ktorý je z tejto ponuky najkomornejší. Dej sa odohráva na vrtnej plošine uprostred oceánu, mimo civilizácie. Tim Robbins (známy z filmu Vykúpenie z väznice Shawshank) ako robotník, ktorý počas nehody prišiel o zrak, hľadá cestu k svojej ošetrovateľke (S. Polley) pomocou slov. Celý film je založený na stále intímnejších rozhovoroch o smútku, láske, trápení, nádeji. Nech sa páči, nechajte sa unášať na vlnách výbornej psychologickej drámy.

la vida

gifs: www.giphy.com

Facebook Comments
Written By

Little Marmot chodí po svete s otvorenými, zvedavými očami. Miluje každodenné drobnosti. Najviac ju pobavia životné absurdity a humor anglických komediálnych seriálov. Relaxuje s knihou, štetcom, varechou alebo motyčkou v ruke.