Ženská sila

booklist

V dnešnom bookliste vám prinášam 5 hrdiniek, ktoré by mohli byť synonymom pre slovo „sila“. Nie, nebude to žiadna Wonder Woman, ktorá tú silu vyhrala od bohov, ale obyčajné ženy a dievčatá, ktoré tú silu museli nájsť vo svojom srdci, hlboko, tam, kde mnohé z nás ani nesiahnu, tam, kde ani netušíme, že ešte niečo je.

 Sara Crew z knihy Malá princezná

Sara je malé dievčatko, ktoré vyrastalo s ockom v Indii, avšak musí sa presťahovať do Londýna a ostať sama, bez milovaného ocka, v penzionáte zlej pani Minchinovej. Sara je bohatá, preto sa jej veľa vecí toleruje. Má veľmi bujnú fantáziu, miluje knihy a miluje vymýšľať si príbehy. Aby zvládla svoje smútky a pre ňu ťažké situácie, predstavuje si, že je princezná, a to jej pomáha správať sa vždy dobre. A práve to a jej vymyslené príbehy jej pomôžu, aj keď nastane v jej živote najťažšia situácia: otecko umiera, Sara je zrazu chudobná a v penzionáte ostáva ako slúžka, aby splatila všetky svoje účty. Tu sa preukáže Sarina sila, už v tak malom veku, kedy sa vždy snaží správať príkladne, nechce si pripúšťať svoju zlú situáciu a vo všetkom zlom sa snaží nájsť niečo dobré. Sara je jedna z najsilnejších knižných hrdiniek, ktorá by mohla byť vzorom každej malej princeznej.

Tatiana Metanovová z knihy Měděný jezdec

Tatiana má 17, žije v Leningrade v roku 1941 a kvôli okupácii bude onedlho vo svojom milovanom meste uväznená. Tatiana sa musí starať o svoju nevďačnú rodinu, ktorá ju len zneužíva, musí predstierať lásku k Dimitrijovi, ktorý môže zničiť nielen ju, a musí predstierať, že nemiluje Alexandra, ktorého prvá stretla jej sestra Dáša. Tatianu som spočiatku nemala rada, pretože sa správala ako typické 17-ročné dievča, no časom som si uvedomila, aká je silná, čo všetko dokáže zvládnuť, čo by bol problém pre nejednu z nás. Ďalšia z najsilnejších knižných hrdiniek, ktorá zvláda nielen hlad, vojnu, nespravodlivosť, ale aj zakázanú lásku, odlúčenie a sebazaprenie.

Claire Randall Frasier z knihy Cudzinka

Claire je zdravotná sestra. Po skončení 2. svetovej sa s manželom vyberie na druhú svadobnú cestu do Škótska, čo sa jej stane osudným, keď ju záhadné kamene prenesú o 2 storočia do minulosti. Claire musí zvládať nové situácie, vyrovnávať sa s ľuďmi, ktorí rozmýšľajú inak ako ľudia v jej dobe, musí čeliť obvineniu z čarodejníctva, pokusom o znásilnenia, snaží sa miestnych liečiť len pomocou byliniek, kde využíva svoje vedomosti nadobudnuté počas vojny, ale najmä sa stretáva so svojou osudovou láskou Jamiem. Claire všetky tieto udalosti zvláda bravúrne, so vztýčenou hlavou, neukazuje svoje slabosti, všetko rieši so svojou ženskou hrdosťou a silou, ktorú vedia preukazovať len ženy. Pretože biť sa v krvavých bitkách je jedno, ale zvládať všetky príkoria, ktoré v nehostinnom prostredí na ženu číhajú, je druhá vec.

Sajuri z knihy Pamäti Gejše

Sajuri sa ako 9-ročné dievčatko dostane do domu, kde sa k nej správajú ako k zavšivenému psovi. Musí znášať strašne zlé zaobchádzanie, trápenie od staršej Hatsumomo, ktorá sa stáva uznávanou Gejšou a smútok za rodinou. Ale až do chvíle, keď si ju pod ochranné krídla vezme najlepšia gejša v okolí, Mameha, ktorá zo Sajuri urobí jednu z najžiadanejších Gejší. Sajuri sa učí spať tak, aby si nezničila zložitý účes, chodiť v nepohodlných topánkach, učí sa umenie nenápadného zvádzania, konverzácie, ktorá poteší, ale neurazí, spoznáva lásku, no stále sa musí potýkať s trápením a neprajníctvom. Lebo závisť je fakt sviňa, ktorá vie napáchať veľké škody, a len silná žena sa s ňou dokáže vysporiadať.

Tess z knihy Tess z d´Urbervillovcov

To, čím si musela prejsť Tess z tejto knihy, snáď ani nie je pravda. A to, že je fakt krásna, jej vôbec nepomôže, skôr je jej to na škodu. Vyrastá so súrodencami, hlúpou matkou a večne spitým otcom v chudobných pomeroch. Rodičia tak bažia po bohatstve, že im vôbec nie je trápne poslať ju za veľmi vzdialenou rodinou, ktorá ich spája len rovnakým menom. Tam sa zoznámi s Alecom, ktorý je očarený jej krásou a musí ju dostať. Tess sa dostáva do veľmi ťažkých situácií, ktoré sa mi čítali s veľmi ťažkým srdcom, neverila som, že jedna žena dokáže toto všetko zvládnuť, no Tess to zvládla s láskou a enormnou silou, ktorá bola pre mňa niekedy nepredstaviteľná a nepochopiteľná. Tess je hrdinka pre všetkých tých, ktorí majú radi Pýchu a predsudok, no vedia, že život nie je ani zďaleka tak ľahký a krásny, ako v Austenovej románoch.

Facebook Comments
Written By

Susinnon je knihomoľka a beznádejná romantička, ktorá žije vo svojom svete zázrakov a potom o tom píše aj na svoj blog, ktorý sa volá (ako inak) Zuzanka v krajine zázrakov.