Booklist na víkend: podoby rodiny

booklist

Rodina. Základná zložka spoločnosti. Milujúca, nie vždy fungujúca, niekedy chýbajúca, no vždy potrebná. Na rodine je dobré to, že ak sa do tej dobrej nenarodíte, stále si môžete vytvoriť tú svoju, novú, podľa vlastných pravidiel, s takým množstvom lásky, aké je potrebné. Hovorí sa, že rodinu si nevyberieš. V mojom zozname si však rodina môže vybrať vás, občas môže chýbať, niekedy je zvláštna a niekedy je to všetko, na čom záleží.

Anna zo zeleného domu od Lucy Maud Montgomery

O sirote Anne som už niekedy písala, ale podľa mňa sa do tejto témy nehodí žiadna iná kniha viac ako táto. Anna, úbohé dievča, ktoré sa odmala potĺkalo po sirotincoch a pochybných rodinách, až kým si ju omylom adoptuje starý súrodenecký pár. Spočiatku to s Annou vyzerá zle, pretože nie je chlapec (a nie je pekná), no Marilla a Matej si začnú uvedomovať, že Anna je hodna viac ako desať chlapcov, pretože aj keď ju spočiatku nepotrebovali, ona potrebovala ich a neskôr sa aj ona stala pre nich nevyhnutnou súčasťou života. Vytvorili si svoju vlastnú rodinu, podľa mňa jeden z najkrajších modelov rodiny v literatúre.

b1

Malé ženy od Louisy May Alcott

Aj o tejto ženskej rodinke som už niekedy písala. V tomto prípade sa jedná o matku a štyri sestry, ktoré sa musia zaobísť bez otca, ktorého momentálne zamestnáva vojna. Žijú vo veľmi skromných pomeroch a okrem samých seba a dobrého vychovania nemajú takmer nič. Najstaršia Meg zisťuje, že rodina je to najvzácnejšie, čo žena môže mať. Jo zas za rodinu považuje svoje knihy, sestry a neskôr aj chlapcov v škole, ktorú otvorila. Pre Beth sú jej sestry, matka a otec všetkým, netúži po ničom inom, len tráviť čas so svojou rodinou. A Amy si je istá, že rodinu si môžete vybrať, lebo zaľúbiť sa nie je ako zmieriť sa s krivým nosom, môžete si vybrať, aká bohatá bude vaša nová rodina. Všetky sestry však žijú hlavne pre seba navzájom a uvedomujú si, že svoju rodinu by nedali za nič na svete a že ten, kto odíde, sa nedá nikým nahradiť.

b2

Romeo a Júlia od Williama Shakespeara

Dôkaz, že rodina niekedy pre vás môže byť priam toxická. To je ten prípad, kedy vaša rodina vie, čo je pre vás najlepšie, aj keď vás to ničí. O tomto príbehu snáď nemusím písať, že ide o dve znepriatelené rodiny a dvoch mladých ľudí, ktorí sa napriek tejto priepasti k sebe priblížili až príliš. Láska Romea a Júlie je síce veľká a silná, ale nenávisť medzi ich rodinami je väčšia a silnejšia. Toto je ten prípad, kedy rodičia vidia svoje záležitosti ako tie najdôležitejšie a záujmy a túžby ich detí sú na poslednom mieste. Ale veď im chceli len dobre, nie?

b3

Tarzan od Edgara Rice Burroughsa

Toto je zas prípad tej zvláštnej, netradičnej rodiny. Potom, čo malý chlapec prišiel v džungli o svojich rodičov, prisvojila si ho „rodina“ goríl, ktorá ho aj vychovala. Tarzan opice považuje za svojich rodičov, súrodencov a priateľov a neuvedomuje si, že je to zvláštne, že by to mohlo byť aj inak. Až kým k nemu nepríde „civilizácia“ a Tarzanovi neukáže, čo všetko je na jeho spôsobe života zlé a čo presne by mal podľa spoločnosti robiť. Ale kto sme, že môžeme druhému diktovať, aká rodina je preňho správna? Nie je to práve tá, ktorá nás vychovala, ktorá nám dala všetku svoju lásku, ktorej je schopná, a ktorá nás naučila prežiť vo svete, v ktorom sa nachádzame?

b4

Biely oleander od Janet Fitch

Táto kniha je o tom, ako vás vlastná rodina vie zničiť, zraniť a to najlepšie, čo sa vám môže stať, je dostať sa z nej. Astrid žije so svojou excentrickou matkou, umelkyňou, ktorá sa stará hlavne o seba a všetko to pokazí, keď zabije svojho milenca. Od toho dňa Astrid putuje po ústavoch a náhradných rodinách. A vždy, keď si na niekoho zvykne, matka je schopná jej to pokaziť aj spoza väzenských múrov. Astrid sa musí naučiť oslobodiť sa od mamy, od všetkých, na ktorých jej záleží, aby si nakoniec bola schopná vytvoriť tú svoju fungujúcu rodinu, ktorá nebude ničivým elementom. Veľmi silný príbeh, kedy som si povedala, že matka predsa len nemusí byť tá dobrá, milujúca žena, ktorá by pre svoje dieťa urobila všetko na svete.

b5

gifs: www.giphy.com

Facebook Comments
Tags from the story
,
Written By

Susinnon je knihomoľka a beznádejná romantička, ktorá žije vo svojom svete zázrakov a potom o tom píše aj na svoj blog, ktorý sa volá (ako inak) Zuzanka v krajine zázrakov.