Ako som intenzívne jogovala – zistenia a postrehy

Denise

Nikdy som nebola veľmi zaťažená na športy, telesné som väčšinou presedela, na hory by ma ani párom volov nikto nedotiahol a jediné, kde som sa našla, bolo vždy plávanie. Pár rokov dozadu som ale začala jogovať. Môj vlažný prístup pretrval a joge sa síce „venujem“ doteraz, ale samozrejme veľmi nepravidelne. Mám obdobia, kedy cvičím každý deň, niekedy necvičím aj niekoľko mesiacov, až kým sa necítim naozaj zle, a potom príde frekvencia „cvičím raz za mesiac“. Tiež je dôležité podotknúť, že joga je pre mňa spôsob cvičenia, nie filozofia.

Aj kvôli mojej vlažnej láske k joge bolo prekvapením, že som sa rozhodla ísť na intenzívny kurz zameraný na meditáciu a yin jogu s čínskou medicínou a fyzioterapiou v mixe. Strávila som 5 dní v lone (heh) prírody, bez internetu, telefónu, a okrem jedenia a hodinkovej siesty po som od siedmej rána do deviatej večera cvičila yin jogu a nasávala obrovské množstvo informácii. Toto sú moje zistenia.

Ranné vtáča…

Začať deň jogou je skvelé, doslova. Vôbec to nie je náročné, hlavne ak zvolíte kľudnejší druh cvičenia, lebo nemusí byť všetko len o posilňovaní a chudnutí. Ranná joga vôbec nemusí byť rýchla a náročná, ide o to, aby ste si rozhýbali telo a trochu sa ponaťahovali. A poviem vám, hneď sa deň začína ľahšie. Z celého pobytu je toto časť, ktorú by som chcela zahrnúť do svojej dennej rutiny najviac. Samozrejme, že posunúť budík o 20 minút skôr som sa ešte neprinútila, ale vo svojej budúcnosti vidím 5 Tibeťanov veľmi jasne. Držte palce, ja sa tam čoskoro raz dopracujem!

55642869

Quo vadis?

Veľmi zásadné zistenie: nie je krok ako krok! Bolí vás rameno? Alebo krčná chrbtica? Problémy s kolenami? Môže to byť spôsobené tým, ako kráčate. Učiť sa správne chodiť v 28 rokoch bol jednoznačne zážitok (nebolo to až také zlé). Každý správny fyzioterapeut sa najprv pozrie na to, ako kráčate. Takže ak vás bolia kĺby alebo chrbtica, navštívte nejakého dobrého poblíž a budete prekvapené, čo sa dozviete.

9de8b45bfd11b3dcffc778cb95c093d59583ece68b6d457d590486b4be50d0bc

Nie je joga ako joga

Keďže mojím hlavným hnacím motorom pri cvičení jogy bolo schudnúť a zlepšiť svoj zdravotný stav, zamerala som sa na power jogu. Pre tie z vás, ktoré ste tento druh jogy nezažili, je to cvičenie, kde (aspoň mne) po 20 minútach kvapká z nosa pot na podložku, kým sa urputne snažím udržať psa s hlavou dole. Tento pobyt ma však prekvapil, pretože yin joga je úplne iná. Laicky povedané, nejedná sa o silovú, ale uvoľňujúcu jogu. Pri väčšine polôh sa sedí alebo leží a namiesto toho, aby sa napínali svaly a silou držala poloha, sa do polohy uvoľníte (s každým výdychom čoraz viac). V jednej polohe sa zotrváva 4 až 7 minút, takže ich máte čas precítiť, uvedomiť si, čo ťahá a ako sa cíti vaše telo. Musím povedať, že najprv som bola veľmi skeptická, lebo čo to je za cvičenie, ak sa ani nespotím? Po piatich dňoch? Nikdy som sa necítila tak dobre, bez bolesti kĺbov, rozcvičená, ponaťahovaná a flexibilná.

79b791fe5f18e9d84fe90677ce468c3d

Prázdno v hlave

Áno viem, kto medituje pravidelne, dostáva sa do iných vecí. Pre mňa bol však tento pobyt prvé stretnutie s meditáciou, a preto u mňa išlo len o ukľudnenie a „vyčistenie mysle“. Prekvapivo, nebolo to až také ťažké, pretože som zistila, že pravidelne používam meditačné ťahy, keď odídem z práce, aby som si ju nenosila domov. Bála som sa, že zaspím, ale ani to sa nestalo. Túto časť pobytu som ale až tak nepreskúmala, keďže som hneď na druhý deň dostala nádchu (oh yeah!), a predsa len, keď meditujete, nechcete počúvať, ako niekto vedľa vás chrčí a fučí, lebo jeho meditačný bod je nos a silou mocou sa snaží cezeň dýchať, aj keď to vôbec nejde, a ešte sa aj občas vysmrká do toaleťáku (nemala som vreckovky a boli sme na samote u lesa).

8236c1692403c4a2fc00934dc3779a3b_1000-images-about-yoga-on-yoga-memes-namaste_478-395

Verdikt? Ak sa potrebujete uvoľniť, prečistiť hlavu a porozťahovať telo zhrbené od počítača, choďte na jogový pobyt. Možno máte obavy z filozofických vecí, ktoré môžu byť pre niektorých moc, pretože nie sme všetci eco-vegan-teroristi-joga-forever nadšenci. Nebojte sa, časti sa dajú filtrovať a ak o niečo nemáte záujem, jednoducho sa nezúčasníte a z pobytu si odnesiete len to, čo chcete. V mojom prípade to bolo rozhýbané telo, cviky na bolestivé kĺby, napravená chrbtica a kóóóópec predsavzatí (hovorím o vás, 5 Tibeťania!)

 

out-of-the-way-Im-going-to-yoga

pic VIA VIA VIA VIA VIA VIA

Facebook Comments
Written By

Etta je tvor tvorivý a to na všetky strany. Ak netvorí, oddychuje s knihou v ruke, alebo pozerá South Park. Oh, a je živá Daria. Alebo by chcela byť?